dinsdag 7 augustus 2012

Afval krijgt tweede leven als grondstof


In 2011 is Van Gansewinkel Groep erin geslaagd om meer afval een tweede leven te geven dan het jaar ervoor. In totaal heeft 77,5% van het afval een tweede leven gekregen door als grondstof gebruikt te worden of nuttig te worden toegepast als groene energie. Door 58,1% van het afval in de vorm van een grond- of bouwstof een tweede leven te geven, wordt ook de uitstoot van 1,22 miljoen ton CO2 voorkomen.

Warmtenet Rotterdam
Afvalverwerking Rijnmond (AVR) is gestart met de eerste werkzaamheden voor de distributie van warmte via een nieuw warmtenet naar Rotterdam-Zuid. Tot 2013 werkt het Warmtebedrijf Rotterdam aan een pijpleiding van 26 kilometer tussen AVR Rozenburg en Rotterdam-Zuid. Als het warmtenet gereed is, kunnen zo’n 50.000 huishoudens en bedrijven worden voorzien van duurzame stadsverwarming.

Stoompijp
AVR gaat stoom leveren aan omliggende bedrijven in de Rotterdamse Botlek, waardoor fossiele brandstoffen bespaard blijven en CO2-emissies worden gereduceerd. Het doel van het stoomnetwerk is de stoom van AVR Rozenburg te transporteren naar omliggende fabrieken die stoom als productiemiddel nodig hebben. Deze fabrieken wekken hun stoom nu op met eigen, veelal fossiel gestookte stoomketels. Door aansluiting op het stoomnetwerk kunnen bedrijven elkaars productiefaciliteiten optimaal benutten en daarmee aanzienlijke kosten in de keten besparen. Met het stoomnetwerk wordt de CO2-uitstoot aanzienlijk teruggedrongen en de luchtkwaliteit verbeterd.



Bron: Duurzaamgeproduceerd.nl / van gansewinkel