maandag 30 juli 2012
Waterkracht blijft sterk groeien
De wereldwijde markt voor hydro-elektrische energie, waterkracht, is de afgelopen veertig jaar stabiel blijven groeien met gemiddeld drie procent per jaar. In 2011 werd wereldwijd zestien procent van alle energie door waterkracht opgewekt. Met name China, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten domineren de hydro-elektrische energiemarkt; samen produceren zij meer dan de helft van alle hydro-elektrische energie wereldwijd. Vooral in China is de markt voor waterkracht in elf jaar tijd meer dan verdrievoudigd van 220 miljard kilowattuur naar 720 miljard kilowattuur. Brazilië is met 85% de op één na grootste gebruiker van waterkracht. De grote winnaar (onder de ontwikkelde landen) is echter Noorwegen, die 95 procent van alle elektriciteit uit waterkracht haalt. De potentie van waterkracht is enorm. Volgens het World Energy Council heeft met name golfenergie wereldwijd de potentie om exponentieel uit te groeien tot een enorme 10.000 gigawattuur. Dit is twee keer zoveel als de opwekkingscapaciteit van elke energiebron vandaag de dag opgeteld.
Nederlands bedrijf wil auto's lichter maken
TenCate wil zich meer op de automarkt gaan richten. De materialen, die Ten Cate nu levert aan de luchtvaartindustrie, kunnen auto's uiteindelijk sterker en lichter maken, waardoor het voertuig zuiniger wordt.
Veel overstappers van energieleverancier in tweede kwartaal
In het tweede kwartaal van 2012 hebben veel huishoudens en bedrijven een andere energieleverancier gekozen. In totaal verwerkte EDSN (de organisatie die het dataverkeer van de energiesector faciliteert) 449.722 overstapberichten, bijna de helft meer dan in het tweede kwartaal van 2011.
De toename houdt waarschijnlijk verband met de stijgende energieprijzen. Dit is voor veel huishoudens en bedrijven aanleiding zich op de energiemarkt te oriënteren. Daarbij speelt ook dat de energieleveranciers de afgelopen jaren veel werk hebben gemaakt van de ontwikkeling van de energiemarkt. Consumenten en bedrijven plukken daardoor de vruchten van een veelzijdig aanbod.
Met name in de maand juni verwerkte EDSN veel overstapberichten: 182.465. Een dergelijk aantal berichten is tot dusver alleen in de maand december vier maal overschreden. In december ligt het aantal overstapberichten altijd hoger omdat veel bedrijven een andere leverancier kiezen per 1 januari.
Bron: Energie Nederland
donderdag 26 juli 2012
De Nederlandse inzet op elektrisch vervoer werkt
Nederland scoort in internationaal perspectief bovengemiddeld. Verdere inzet is echter nog wel noodzakelijk.
De bovengemiddelde score van Nederland blijkt uit een in opdracht van het ministerie van EL&I uitgevoerd, internationaal vergelijkend onderzoek. Qua ambitie wat voertuigaantallen betreft bevindt Nederland zich in de middenmoot, maar qua realisatie van het aantal voertuigen en de laadinfrastructuur behoort Nederland tot de koplopers. Zowel op het gebied van elektrische personenwagens, als op het gebied van elektrische bedrijfswagens scoort Nederland bovengemiddeld hoog. Voor een dichtbevolkt land als Nederland, waar luchtkwaliteitsproblemen snel ontstaan, is dit een positieve uitkomst.
Toch is meer inspanning essentieel, stelt Olaf de Bruijn, directeur van RAI Vereniging: ’Nederland heeft, meer dan andere landen, grote uitdagingen voor zich liggen op het gebied van luchtkwaliteit. Deze gaan we aan door nieuwe technieken en energiedragers in het wegvervoer in te zetten en te stimuleren. Dit werkt, maar we zijn er nog lang niet. Het is zaak dat het nieuwe kabinet schoon en zuinig ook stimuleert, onder andere door laadinfrastructuur voor batterijelektrisch rijden, rijden op waterstof en op biobrandstoffen (zoals groen gas), aan te leggen. Hier is tot nu toe weinig aandacht voor in verkiezingsprogramma’s, we doen dan ook een beroep op partijen om dit te veranderen.’
Het aantal e-laadpalen op Arnhems Buiten fors uitgebreid.
Het aantal e-laadpalen voor werknemers en bezoekers van Arnhems Buiten wordt volgende maand fors uitgebreid. De nieuwe laadpunten worden de komende weken bij DEKRA, DNV KEMA en de Energy Club geplaatst. Het plaatsen van de e-laadpalen is een logische stap voor het Energy Business Park. Niet alleen medewerkers, maar ook een toenemend aantal klanten en andere externe relaties die het park bezoeken, rijden in hybride en vol-elektrische auto's.
En dat aantal zal de komende jaren alleen maar toenemen. Met het aanbieden van laadfaciliteiten voor elektrisch vervoer leveren de partijen een bijdrage aan het reduceren van de CO2-uitstoot. Ook laadpunten voor elektrische fietsen zijn op het park al aanwezig.
Arnhems Buiten stimuleert gebruikers en bezoekers in het gebruik van de modernste technologieën op het gebied van energie, milieu en technologie. Om de groei van elektrisch vervoer in Nederland te stimuleren is het noodzakelijk dat het aantal oplaadpunten verder uitgebreid wordt. Met het plaatsen van de e-laadpalen willen de bedrijven op Arnhems Buiten het belang van elektrisch vervoer onderstrepen. Afhankelijk van het gebruik zal het aantal e-laadpalen de komende jaren verder uitgebreid worden.
Kenia bouwt grootste geothermische centrale in Afrika
Kenia start met de bouw van een geothermische centrale, die met een capaciteit van 280 megawatt de grootste op het continent wordt. Volgens de Keniaanse president Mwai Kibaki zet de nieuwe centrale Kenia flink op het pad van Vision 2030, het lange termijn project voor economische ontwikkling.
"Voldoende betaalbare en betrouwbare stroom is van levensbelang voor de uitwerking van die economische blauwdruk", zei hij. "Dit project betekent een shift van energie op basis van waterkracht naar geothermische stroom."
De centrale bij Olkaria wordt gebouwd door het staatsbedrijf Kenya Electricity Generating Company, en moet tegen 2014 operationeel zijn. De 800 miljoen euro voor de bouw wordt mee gefinancierd door onder meer de Wereldbank, Franse ontwikkelingshulp en de Duitse ontwikkelingsbank.
"Voldoende betaalbare en betrouwbare stroom is van levensbelang voor de uitwerking van die economische blauwdruk", zei hij. "Dit project betekent een shift van energie op basis van waterkracht naar geothermische stroom."
De centrale bij Olkaria wordt gebouwd door het staatsbedrijf Kenya Electricity Generating Company, en moet tegen 2014 operationeel zijn. De 800 miljoen euro voor de bouw wordt mee gefinancierd door onder meer de Wereldbank, Franse ontwikkelingshulp en de Duitse ontwikkelingsbank.
woensdag 25 juli 2012
Aantal elektrische auto's in Nederland verdubbeld
Het aantal elektrische auto's op de Nederlandse wegen is het afgelopen half jaar verdubbeld. Eind 2011 reden er 1700 elektrische auto's rond, in juni dit jaar waren dat er 4000. De 4000 auto's kunnen vermogen tanken bij 3500 publieke oplaadpalen.
Vooral de komst van de Opel Ampera heeft de verkoop van elektrische auto's goed gedaan. De ANWB verwacht dat het aantal auto's op batterijen de komende jaren zal toenemen tot ongeveer 20.000 stuks in 2015. Daarna zal elektrisch rijden pas echt gaan aaanslaan bij het grote publiek, is de verwachting.
De grootste minpunten van elektrisch rijden zijn nog altijd de geringe actieradius, de hoge aanschafprijs en de lange laadtijd. Al staat ook de techniek van het laden niet stil. De Citroën C-Zero, Mitsubishi i-MiEV, Nissan Leaf en de Peugeot iOn kunnen met een snellader in twintig minuten voor 80 procent worden opgeladen.
Bron: Trouw
Groen in de stad veel effectiever dan gedacht
Bomen, struiken en ander groen in de stad zuiveren schadelijke stoffen tot acht maal zo goed als tot nog toe werd aangenomen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in het tijdschrift Environmental Science & Technology.
Wetenschappers van de Lancaster University onderzochten specifiek welk effect het stadsgroen had op stikstofdioxide en fijn stof, twee vervuilers die schadelijk zijn voor de mens en in veel steden de veilige drempels overschrijden.
Eerder onderzoek schatte de impact van stadsgroen op zo’n 5 procent. Maar de wetenschappers concentreerden zich op het effect van groen in “stedelijke kloven”: smalle straten tussen hoogbouw waar de lucht blijft hangen. Hun metingen geven een heel ander resultaat: de doordachte plaatsing van gras, klimplanten of bomen in dergelijke kloven vermindert de concentratie van stikostofdioxide met 40 procent en fijn stof met 60 procent, veel meer dus dan wat tot nog toe gedacht werd.
De auteurs zien vooral een groot potentieel voor klimplanten, omdat die grote oppervalkken kunnen bedekken zonder extra plaats in te nemen. Ook bomen kunnen effectief zijn, maar enkel als ervoor gezorgd wordt dat ze geen vervuilde lucht vasthouden onder hun bladerdek.
Bron: Happy News
We gaan het watergebruik bij het douchen en wassen verminderen
Unilever en het Wereld Natuur Fonds gaan samenwerken om consumenten te stimuleren het energie- en watergebruik bij het douchen en wassen te verminderen.
Bewust met water
Weinig mensen staan erbij stil dat douchen en wassen een fors beslag legt op het milieu. Het opwarmen van water vergt veel energie en draagt dus flink bij aan de uitstoot van broeikasgassen. Zo wordt circa 11 procent van de CO2-uitstoot door huishoudens veroorzaakt door het gasverbruik bij het opwarmen van water.
Als alle Nederlander een minuutje minder zo douchen is dat te vergelijken met de verlaging van de CO2-uitstoot van bijna 100.000 auto's.
Unilever levert al een flinke bijdrage aan de verduurzaming van zijn productieketens. Maar de grootste milieuwinst zit in het aanpassen van de dagelijkse gewoonten van consumenten. Meer dan 85 procent van de milieu-impact van wassen en douchen ligt bij de consumenten.
Campagne
Komend jaar wordt een bewustwordingscampagne ontwikkeld die breed in Nederland wordt uitgerold. Bij succes is het de bedoeling dat de campagne ook in andere Europese landen is te zien.
Frank Weijers, bestuursvoorzitter Unilever Benelux: 'De manier waarop mensen douchen en wassen is niet makkelijk te veranderen. Iets afleren is nou eenmaal een stuk lastiger dan iets aanleren. Ik ben blij dat het WNF samen met ons deze uitdaging aangaat en ben er zeker van dat we gezamenlijk tot creatieve en effectieve oplossingen komen met betrekking tot watergebruik en CO2-uitstoot.
dinsdag 24 juli 2012
Raam wordt energiecentrale
Onderzoekers hebben een nieuwe transparante (plastic) zonnecel ontwikkeld die het mogelijk maakt dat ramen in woningen en andere gebouwen elektriciteit opwekken. Er zijn nog vele andere toepassingen mogelijk. Het scherm van je smartphone zou bijvoorbeeld ook gebruikt kunnen worden om energie op te wekken. Tot nu toe zijn deze plastic zonnepanelen een stuk minder efficiënt dan gewone zonnepanelen, maar daar staat tegenover dat ze flexibel zijn, goedkoop gemaakt kunnen worden en op de gekste plekken gebruikt kunnen worden.
Bron: Physorg
‘Walkings Bins’ scheiden afval in Holland Heineken House
Duurzame initiatieven in nationale huis
Van Gansewinkel en Heineken werken samen aan een duurzaam afvalbeleid in het Holland Heineken House tijdens de Zomerspelen in Londen. De Walking Bins van Van Gansewinkel zorgen tijdens het evenement voor een optimale afvalscheiding in het officiële nationale huis van gastheer NOC*NSF.
Young Professionals van Van Gansewinkel, gehuld in unieke ‘afvalinzamelpakken’, mengen zich tussen de bezoekers van het Holland Heineken House om het afval bij de bron op te halen. Er worden gedurende 18 dagen zo’n 110.000 bezoekers verwacht. De Walkings Bins zamelen actief plastic bier- en frisdrankbekers (PP-cups) en kartonnen draagtrays gescheiden in. Deze stromen – die bij evenementen vaak nog bij het restafval belanden en worden verbrand – krijgen zo een tweede leven als grondstof. Het ingezamelde plastic en karton worden in Londen 100% recycled. Het Holland Heineken House maakt gebruik van polypropyleen bekers (PP) en PET flessen. Door deze twee soorten plastics te gebruiken wordt het recyclingproces verbeterd.
zondag 22 juli 2012
Goedkope zonne-energie in Derde Wereld landen
Acht minuten en 19 seconden: zo lang duurt het voor zonnewarmte om de aarde te bereiken. Vandaar de naam Eight19, dat het brein is achter het innovatieve product IndiGo. De IndiGo is een innovatief, betaalbaar zonne-energiesysteem dat op handige wijze energie kan leveren aan mensen in derdewereldlanden.
Het systeem bestaat uit een zonnecel, die het zonlicht opvangt, en een batterijbox, die wordt opgeladen door de zonnecel. Via Eight19 wordt zonne-energie via een simpel systeem geleverd aan gebruikers die een 'tegoed' kunnen kopen. Een investering is dus niet nodig.
Het systeem bestaat uit een zonnecel, die het zonlicht opvangt, en een batterijbox, die wordt opgeladen door de zonnecel. Via Eight19 wordt zonne-energie via een simpel systeem geleverd aan gebruikers die een 'tegoed' kunnen kopen. Een investering is dus niet nodig.
zaterdag 21 juli 2012
Een tweede leven voor je oude fiets
vrijdag 20 juli 2012
Het Blackfriars Station in Londen wordt 's werelds grootste zonnebrug
Het Blackfriars station in London wordt gerenoveerd. De zonnepanelen op de brug van het station gaan maar liefst 900.000kWh schone elektriciteit per jaar leveren, wat meer dan 50 procent van de benodigde energie is voor dit drukke knooppunt van het openbaar vervoer, en zal tegelijkertijd de CO2 uitstoot verminderen met een geschatte hoeveelheid van 511 ton.
Het bedrijf Solarcentury begon afgelopen herfst met de bouw van het ambitieuze project. De historische boog- en traliebrug is de thuisbasis van het Blackfriars Tube station, waarvan het platform verlengd zal worden om de vele zonnepanelen te accommoderen. Om files tot een minimum te beperken zullen de materialen voor de uitbreiding per schip worden vervoerd, in plaats van met vrachtwagens. Solarcentury is druk bezig geweest met het installeren van 4.400 zonnepanelen op het dak van de brug, die schitteren als schubben van de ene oever naar de andere.
Meer dan 100 bruggen steken de Theems over, maar Blackfriars zal de eerste zijn die kan opscheppen met zonne-energie, terwijl de sporen het druk hebben met 24 treinen per uur. Het station zal ook op andere manieren energie besparen; zonneleidingen zullen het station van zonlicht voorzien en regenwater opvangsystemen zullen de vervuiling door overtollig water filteren.
Het bedrijf Solarcentury begon afgelopen herfst met de bouw van het ambitieuze project. De historische boog- en traliebrug is de thuisbasis van het Blackfriars Tube station, waarvan het platform verlengd zal worden om de vele zonnepanelen te accommoderen. Om files tot een minimum te beperken zullen de materialen voor de uitbreiding per schip worden vervoerd, in plaats van met vrachtwagens. Solarcentury is druk bezig geweest met het installeren van 4.400 zonnepanelen op het dak van de brug, die schitteren als schubben van de ene oever naar de andere.
Meer dan 100 bruggen steken de Theems over, maar Blackfriars zal de eerste zijn die kan opscheppen met zonne-energie, terwijl de sporen het druk hebben met 24 treinen per uur. Het station zal ook op andere manieren energie besparen; zonneleidingen zullen het station van zonlicht voorzien en regenwater opvangsystemen zullen de vervuiling door overtollig water filteren.
ECOdrive succes in Duitsland
In Nederland sloeg hij al aan, de snelheidsbegrenzer waarmee de maximumsnelheid, acceleratie en het toerental per versnelling kunnen worden aangepast. ECOdrive zorgt zo dat chauffeurs zuiniger, rustiger en dus veiliger rijden. Wederzijdse interesse over de oostelijke grens van ons land was er al, maar Syntens Innovatiecentrum zorgde dat Duitsland daadwerkelijk kennismaakte met dit intelligente staaltje techniek.
"De begrenzer zorgt voor beheerst, gecontroleerd rijgedrag en optimaal gebruik van het motorvermogen van het voertuig," vertelt Joop Hover, Directeur van ECOdrive. "De chauffeur wordt beperkt in het aantal toeren per versnelling, wat leidt tot sneller doorschakelen, langzamer optrekken en rustiger accelereren. Daarmee wordt tot liefst 15 procent brandstofbesparing en CO2-reductie gerealiseerd."
donderdag 19 juli 2012
Smart Forvision - 'cool' elektrische auto
De Smart Forvision is een project van Daimler en BASF. In deze elektrische conceptauto zitten maar liefst 5 wereld primeurs. Transparante zonnecellen op het dak zorgen ervoor dat het dak zowel licht doorlaat als genereert, energiezuinige interieur verlichting. De overige drie primeurs zoals een kunststof wiel zorgen ervoor dat de auto ontzettend licht is. Dan is er ook nog de temperatuurregeling. Een combinatie van innovatieve oplossingen zorgen voor de ideale temperatuur in de auto (zie de video).
Aruba ideale proeftuin voor duurzame energie
woensdag 18 juli 2012
Parijse fietsrevolutie een groot succes
Veel Parijzenaars keken raar op toen hun burgemeester de oprichting van een openbaar fietssysteem aangekondigde dat het verstikkende verkeer in de Franse hoofdstad moest terugdringen. Vijf jaar later hebben al 138 miljoen mensen gebruik gemaakt van zo’n snelle stadsfiets.
Het Parijse fietssysteem werd in juli 2007 door burgemeester Bertrand Delanoë geïnstalleerd en kreeg de naam Vélib, een combinatie van vélo (fiets) en liberté (vrijheid). De eerste maanden bleken de sceptici gelijk te krijgen, want veel fietsers vonden de openbare fietsen te zwaar (23 kg) en vaak waren ze beschadigd of gestolen. Maar ondanks alles kan Vélib op zijn vijfde verjaardag terugblikken op een succesvolle evolutie: in vijf jaar tijd hebben al 138 miljoen mensen gebruik gemaakt van de 23000 huurfietsen. Van de totale stedelijke bevolking van 2,3 miljoen hebben 225000 mensen een abonnement en sinds 2011 is Vélib winstgevend.
Het systeem kende ook volgelingen: 31 gemeentes in de buitenwijken van Parijs sloten zich aan en voor 34 andere Franse steden diende Vélib als model. Ook diende Vélib als voorbeeld in de ontwikkeling van soortgelijke initiatieven in tal van steden over de hele wereld, van Melbourne in Australië tot de Amerikaanse stad San Francisco.
Het Parijse fietssysteem werd in juli 2007 door burgemeester Bertrand Delanoë geïnstalleerd en kreeg de naam Vélib, een combinatie van vélo (fiets) en liberté (vrijheid). De eerste maanden bleken de sceptici gelijk te krijgen, want veel fietsers vonden de openbare fietsen te zwaar (23 kg) en vaak waren ze beschadigd of gestolen. Maar ondanks alles kan Vélib op zijn vijfde verjaardag terugblikken op een succesvolle evolutie: in vijf jaar tijd hebben al 138 miljoen mensen gebruik gemaakt van de 23000 huurfietsen. Van de totale stedelijke bevolking van 2,3 miljoen hebben 225000 mensen een abonnement en sinds 2011 is Vélib winstgevend.
Het systeem kende ook volgelingen: 31 gemeentes in de buitenwijken van Parijs sloten zich aan en voor 34 andere Franse steden diende Vélib als model. Ook diende Vélib als voorbeeld in de ontwikkeling van soortgelijke initiatieven in tal van steden over de hele wereld, van Melbourne in Australië tot de Amerikaanse stad San Francisco.
Nike komt met een prachtige, duurzame schoen
Nike heeft een nieuw prachtig model voetbalschoeisel ontworpen, die ook de meest duurzame voetbalschoen ooit is vervaardigd door Nike. Op 15 augustus verschijnt de schoen in de winkel.
Een belangrijk feit over het schoeisel is dat ze vervaardigd is uit o.a. gerecyclede goederen met vrijwel geen gevolgen voor het milieu. De schoen is gemaakt van de duurzame materialen castorbonen, nep kangoeroeleer en plastic flessen. De schoen weegt 160 gram en is daarmee de lichtste, snelste en groenste voetbalschoen ooit.
De Nike Green Speed omvat eigenlijk alles waaraan een goede voetbalschoen aan moet voldoen, zoals licht en snelheid. Elke atleet zal absoluut dol zijn op de schoenen. De schoen zal zeker worden gedragen door veel van de beste voetballers ter wereld. Goed voor het imago van de voetballers, maar ook met oog op de strakke lijnen.
Schiphol houdt proef met zonnepanelen
Schiphol en technische dienstverlener Imtech zijn een proef gestart met 9.500 vierkante meter aan zonnepanelen om te onderzoeken of Schiphol structureel gebruik kan gaan maken van zonne-energie. “Wij streven ernaar om eind 2012 ‘klimaatneutraal’ te zijn voor onze eigen activiteiten en om in 2020 twintig procent van de eigen energiebehoefte zelf duurzaam op te wekken”, vertelt Schiphol Group. In dat kader zijn op de daken van kantoorgebouwen Transport, het Schiphol Group-hoofdkantoor en Vrachtgebouw 19 eerder al zonnecellen geplaatst.
“De in gebruik genomen zonnepanelen leveren per jaar ruim 440.000 kilowattuur aan groene energie op. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid elektriciteit die 120 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken.” Naast energieopwekking reduceert Schiphol het energieverbruik waar mogelijk. Zo is onlangs een deel van de parkeergelegenheden en het terminalgebouw voorzien van LED-verlichting en wordt er gebruik gemaakt van koude- en warmte-opslag.
“De in gebruik genomen zonnepanelen leveren per jaar ruim 440.000 kilowattuur aan groene energie op. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid elektriciteit die 120 huishoudens gemiddeld per jaar verbruiken.” Naast energieopwekking reduceert Schiphol het energieverbruik waar mogelijk. Zo is onlangs een deel van de parkeergelegenheden en het terminalgebouw voorzien van LED-verlichting en wordt er gebruik gemaakt van koude- en warmte-opslag.
dinsdag 17 juli 2012
Design lamp op zonne-energie voor de derde wereld
Little Sun is een ambitieus, collectief project, m.b.t. de ongelijke verdeling van energie in de wereld. Little Sun is een lichtbron vooral voor perifere gebieden waar energie niet makkelijk toegankelijk is. Zo'n 1,6 miljard mensen hebben geen directe toegang tot elektriciteit. De lamp bevat elementen om de batterij koel te houden in de zon en maakt gebruik van de meest recente LED technologie. Hij zal niet snel kapot gaan, niet als die op grond valt en ook niet als de lamp in het water valt. De lamp is praktisch en er is veel aandacht besteed aan het design. Mensen willen tenslotte mooie dingen in hun leven en daar trots op kunnen zijn.
maandag 16 juli 2012
Subsidiepot zonnepanelen nog niet leeg
De verwachte stormloop op subsidie voor zonnepanelen is uitgebleven. Bijna twee weken na openstelling van de particuliere regeling zijn er twaalfduizend aanvragen voor 8,3 van de beschikbare 21,55 miljoen euro gedaan. Nog zeker 21.000 mensen kunnen profiteren.
Het subsidiebedrag komt neer op 15 procent van het aankoopbedrag van een installatie. Dat geldt enkel voor de aanschaf van de panelen en ondersteunende apparatuur, zoals omvormers, en niet voor loon- en verbouwingskosten. De installatie moet bovendien groter zijn dan 0,6 kilo Wattpiek. Het volledige subsidiebedrag van 650 euro wordt uitgekeerd bij een vermogen vanaf 3,5 kilo Watt piek.
Bron: Persbericht.nu / 14 juli 2012
Lege flessen als bouwmateriaal
Onder andere in Nigeria bouwen ze hele huizen van lege flessen, en zand. De waterfles is in Nigeria aan een sterke opmars bezig en heeft inmiddels 25 procent van de watermarkt in handen. Dit betekent dat er genoeg lege flessen rondslingeren ter hergebruik. In verhouding met een stenen huis, scheelt het ca. 60% in de kosten.
Ook voor commercieel vastgoed wordt de plastic fles gebruikt, zoals in Taiwan met het Expositiecentrum. Hier wordt gebruikt van een speciaal gefabriceerd plastic ‘steen’, genaamd Polli Brick, gemaakt van PET flessen. De fantasie houdt hiermee niet op. Ook in het kantoorgebouwen wordt plastic gebruikt als scheidingswand. Bezoek Inspiration Green voor inspiratie.
Ook voor commercieel vastgoed wordt de plastic fles gebruikt, zoals in Taiwan met het Expositiecentrum. Hier wordt gebruikt van een speciaal gefabriceerd plastic ‘steen’, genaamd Polli Brick, gemaakt van PET flessen. De fantasie houdt hiermee niet op. Ook in het kantoorgebouwen wordt plastic gebruikt als scheidingswand. Bezoek Inspiration Green voor inspiratie.
Lege flessen zorgen voor goede gratis verlichting
‘Solar Demi’ bedacht om van plastic flessen energieloze lampen te maken. ‘Solar Demi’ en zijn buren uit de sloppenwijken konden wel wat licht gebruiken in hun donkere, met golfplaten bedekte huisjes. Demi gebruikt daarvoor lege colaflessen, trekt de etiketten eraf, giet ze vol water en monteert de flessen in een gat in het dak van de huisjes. Goedkoop licht en niet zo’n beetje ook.
zondag 15 juli 2012
Solar Impulse - vliegen op zonne energie
De Solar Impulse is een vliegtuig op zonne-energie. Het vliegtuig is 64 meter breed, heeft de afmeting van de Airbus A340, maar weegt maar 1600 kilo, iets meer dan een gezinsauto. Het toestel bestaat grotendeels uit zonnepanelen en kan dankzij de accu's ook 's nachts vliegen.
Het vliegtuig heeft inmiddels er verschillende vluchten opzitten. Zo cirkelde het vliegtuig ruim 26 uur lang boven Zwitserland, heeft verschillende Europese steden bezocht en vloog recent van Zwitserland naar Spanje, vanwaar de overtocht naar Marokko en terug werd gemaakt. Beide trajecten zijn afstanden van zo'n 2500 kilometer. Vliegen op zonne-energie komt eraan !
Zuid Amerika draait voor 65% op waterkracht
Belo Monte project |
Waterkracht zorgt in Zuid-Amerika voor 65% van alle elektrische energie. Geen andere regio ter wereld die zo veel gebruikmaakt van deze schone energiebron. Gemiddeld in landen over de hele wereld wordt 16% van de elektriciteit uit waterkracht gehaald. De stijging van energieprijzen zorgt ervoor dat de grote waterkracht projecten in Zuid-Amerika op grote schaal worden herontwikkeld en uitgebreid. De grootste energiecentrale, de Itaipu-centrale op de grens van Brazilië en Paraquay, wekt nu al jaarlijks een kleine 100 TWh energie op. Een nieuw, enorm waterkrachtproject, het Belo Monte project, zal als nummer twee voor de meeste waterkrachtenergie gaan zorgen. Hier wordt actief gewerkt aan een duurzame economie.
Herman de zonnestroomverdeler
Herman de zonnestroomverdeler is nog volop in ontwikkeling, maar zou een groot succes kunnen worden. Probleem: als je de opgewekte stroom van zonnepanelen via de elektriciteitsmeter invoert op het net krijg je daar maar weinig geld voor. Oplossing: Een zonnestroomverdeler die de zonne-energie niet terug levert aan het net, maar verdeelt over verschillende, individuele aansluitingen. De stroom van één collectieve installatie wordt zo verdeeld over meerdere aansluitingen.
Het salderen, het verrekenen van verbruikte en terug geleverde elektriciteit, gaat in Nederland mis. Voor de terug geleverde elektriciteit krijg je te weinig opbrengst. Als je niet terug levert, maar de zelf opgewekte stroom verdeeld over meerdere aansluitingen, levert dat meer op. Je bespaart dan op het verbruik van elektriciteit, die meer kost dan terug geleverde elektriciteit oplevert. Tel uit je winst.
Herman, de Zonnestroomverdeler
Het salderen, het verrekenen van verbruikte en terug geleverde elektriciteit, gaat in Nederland mis. Voor de terug geleverde elektriciteit krijg je te weinig opbrengst. Als je niet terug levert, maar de zelf opgewekte stroom verdeeld over meerdere aansluitingen, levert dat meer op. Je bespaart dan op het verbruik van elektriciteit, die meer kost dan terug geleverde elektriciteit oplevert. Tel uit je winst.
Herman, de Zonnestroomverdeler
zaterdag 14 juli 2012
De consument wint van Apple
De consument vond het maar niks dat Apple besloot haar producten niet meer te laten certificeren als ‘groen’ door EPEAT, omdat Apple het niet eens was met de eisen. De vice-president van Apple, Bob Mansfield, omschrijft in een open brief de beslissing uit de EPEAT-group te stappen als een vergissing.
Consumenten en overheden oefenen hun macht uit op grote ondernemingen als Apple. Voor de gemeente San Francisco was de beslissing van Apple om uit EPEAT te stappen reden genoeg om geen Apple-producten meer af te nemen.
Brief van Apple aan haar consumenten
Elektrisch rijden is leuk
Niet met benzine, maar elektrisch rijden, want de groeiende bevolking en toenemende welvaart zorgen ervoor dat er steeds meer energie geconsumeerd wordt, ook op het gebied van auto’s. In 2025 zal het elektrisch vervoer een vlucht hebben genomen. Eén op de twee nieuw verkochte auto’s zal tegen die tijd volledig of gedeeltelijk elektrisch worden aangedreven. Wat zijn op het moment de elektische auto's waarmee je ook nog eens gezien kunt worden? Rebbl produceert geen nieuwe elektrische auto’s maar bouwt bestaande auto’s om tot elektrische auto’s. Heb je dus nog een oude auto die je graag wat milieuvriendelijker wil maken, dan kan dit bij Rebbl. Elektrisch rijden is leuk !
We leven in een geweldige tijd
We leven in een geweldige tijd. Een tijd waarin iedereen bij kan dragen aan een andere economie. Groener. Menselijker. Innovatiever. Wat je elke dag doet maakt verschil. Wat je wel of niet koopt. Hoe je werkt. Hoe je reist. Onderstaande commercial van Triodos Bank brengt het treffend in beeld. Klein wordt het nieuwe groot. De macht is niet meer aan groot. De kracht is aan klein. Wat je elke dag doet maakt echt verschil. De overgang naar een duurzame economie is in volle gang.
Abonneren op:
Posts (Atom)